• Wejherowo
  • realizacja 2017
  • współpraca autorska - Filip Kozarski

Renowacja i rozbudowa budynku dawnej szkoły w Wejherowie wraz z adaptacją na funkcję restauracyjno-hotelową. Projekt zakładał przywrócenie budynku dawnej szkoły z 1890 roku do jego pierwotnej formy przy jednoczesnym zachowaniu autentycznego charakteru. Głównym założeniem projektowym przy rozbudowie było działanie na zasadzie kontrastu - zestawienie historycznego budynku z nowoczesną parterową formą. Przy kształtowaniu bryły nadrzędnym zadaniem było optyczne zmniejszenie nowo-projektowanego pawilonu spełniając jednocześnie wytyczne inwestorskie co do metrażu.

W części nowo-projektowanej zdecydowaliśmy się na użycie na elewacjach drewna barwionego na kolor grafitowy, w “pergolowym” ułożeniu charakterystycznym dla pawilonu ogrodowego. Ciemne wybarwienie drewna podkreśla silny charakter bryły i stawia ją w kontraście z budynkiem istniejącym. Sam detal elewacji został powtórzony w elementach małej architektury i w ogrodzeniu, dzięki czemu całe założenie nabiera spójnego wyrazu. Drewniana bryła rozcięta została dwoma dużymi przeszkleniami otwierającymi widok na ogród, które zacierają granice między wnętrzem i zewnętrzem i pozwalają na rozszerzenie powierzchni pawilonu o przyległe tarasy.

Konstrukcja stropodachu w pawilonie zaprojektowana w technologii drewna klejonego, została wyeksponowana we wnętrzu nadając szczególny charakter dużej, otwartej sali wielofunkcyjnej. W starym budynku została zlokalizowana część hotelowa wraz z restauracją, natomiast w nowo-projektowanym pawilonie znajduje się sala o otwartym planie przeznaczona do organizacji rożnego typu eventów. Wnętrza restauracji i pokoi hotelowych zostały zaprojektowane w odniesieniu do historycznej tkanki budynku, natomiast wielofunkcyjna sala w nowym pawilonie ma jasny, otwarty i nowoczesny charakter.